18 iunie 2012

Asigurarea - Teapa sau necesitate?


Mai tot romanul, cand aude de asigurare, fuge mancand pamantul. Bine…, nu tu. Altii!
De ce fug toti de acest cuvant: asigurare?
Simplu: peste 60% din romani sunt siguri ca asigurarea este o mare teapa, iar cei care “vand” asigurari sunt doar niste tepari care nu fac altceva decat sa-ti ia banii si sa fuga cu ei.
Acuma, recunoaste ca ai auzit aceste lucruri cel putin o data.
Ei bine, cati dintre romani stiu ce inseamna o asigurare si ce face o asigurare. 100% niciunul.

Dar nu e vina lor ca nimeni nu le-a explicat aceste lucruri. Nu este nici vina asa-zisilor “experti“ care habar nu au ce vorbesc si care, mai din invidie, mai din prostie, le-au spus acestor persoane vrute si nevrute despre ce i s-ar fi intamplat unui var de-al doilea de-al unui prieten de-al sorei cumnatei vecinului bunicii fratelui vitreg, care ar fi avut o asigurare la compania X de nu stiu unde, care i-ar fi “Tras teapa” saracutului de el de vreo 2000 de lei. Ia ghiceste stimabile, la ce suma s-a ridicat respectiva asa-zisa “teapa”, doi povestitori mai incolo? Minim 3000 lei. Si-o capra!

Nu este nici vina celui care si-a incheiat o asigurare de viata cu acumulare de capital (de exemplu) in necunostinta de cauza, fara sa citeasca cererea de asigurare si/sau polita de asigurare, si care 2 ani mai incolo, dupa doua beri si-o votca, vazand ca moartea nu are de gand sa-i faca si lui o vizita, s-a dus direct la asigurator si a cerut inapoi toti banii, ca, vezi tu, agentul de asigurari i-a zis ca daca moare, familia lui primeste o suma frumusica de bani, dar el nu a murit inca, asa ca, agentul repectiv i-a “tras teapa”.
Asiguratorul, conform contractului, neavand cum sa-i returneze asiguratului toti banii (lucru pe care, asiguratul il putea afla daca isi citea polita de asigurare), totul a fost clar, firma de asigurari era mana in mana cu agentul de asigurari. Rezulta un lucru extrem de clar: astia sunt “tepari”.

Stii ce e culmea? Nimeni, dupa ce i-a expirat asigurarea de raspundere civila auto (RCA), nu a mers la asigurator sa-si ceara banii inapoi, ca, vezi tu, el nu a patit nimic.

Sa fi fost oare de vina agentul de asigurari? Probabil, consultanta financiara pe care a facut-o nu a fost cea mai buna. Dar poti sti?

Adevarul e intotdeauna undeva la mijloc. Cu siguranta, toti avem partea noastra de vina. Si ar trebui sa isi asume si romanii responsabilitati pentru ceea ce fac.

In privinta celor de mai sus, “expertii” ar trebui sa nu mai vorbeasca numai tampenii, ascultatorii lor sa nu isi mai aplece urechea la toate prostiile, cei care isi incheie asigurari sa citeasca ce semneaza, iar agentii de asigurari sa se asigure ca persoanele pe care le consiliaza au inteles tot.

Omul cat traieste, greseste. Ce sa-i faci daca i-a trebuit sa se nasca?!

Stii care e partea frumoasa?
Nici nu conteaza cine a gresit. Important e sa rezolvam problema. Si, una din modalitatile de rezolvare a acestei probleme este INFORMAREA. Si nu spun asta datorita faptului ca lucrez in asigurari, nici a faptului ca sunt formator de meserie si formez oameni de vanzari (chiar si in asigurari) ci datorita faptului ca sunt om, am asigurari si stiu cat de importante sunt acestea pentru orice persoana.

Acum, hai sa vedem ce e cu asigurarile astea? Chiar sunt tepe sau sunt necesare?

Vrei sa afli adevarul gol golut despre asigurari? Citeste mai departe.

Curs despre asigurari unu’ la unu’.

Sa incepem cu inceputul.

Ce este asigurarea?

Asigurarea este  o operație economico-financiară ce decurge dintr-un contract de asigurare sau dintr-o obligație prevăzută de lege, prin care una din parti – persoana juridica – numita Asigurător, în schimbul unei sume de bani primite periodic – numita prima de asigurare, preia anumite riscuri de la cealalta parte – persoana fizica sau juridica – numita Asigurat; si se obligă să  o despăgubească pe aceasta pentru pierderile pe care le-ar putea suferi în urma in cazul in care au loc evenimentele prevazute in contract.

Pentru a vedea termenii din asigurari da click aici.

Ce iti ofera asigurarea?

Asigurarea iti ofera demnitate in momentele cele mai grele ale vietii, dar si in momentele cele mai frumoase ale vietii.

In fiecare moment al vietii tale, esti supus la anumite riscuri, indiferent de clasa sociala, de studii, de domiciliu, de varsta, sex, etc.
In principiu, nu stim cand se va intampla vreun eveniment in viata noastra, fie el placut sau neplacut.
Din punct de vedere al certitudinii aparitiei, riscurile sunt de doua feluri:
- certe – e sigur ca se vor intampla;
- incerte – e posibil sa se intample.

Probabil te intrebi “Care sunt aceste riscuri”?
La o intrebare asa simpla raspunsul e cat se poate de simplu: “Care este cel mai rau lucru care ar putea sa ti se intample?” si “Care este cel mai frumos lucru care ar putea sa ti se intample?”

Acum, ca ti-am „raspuns”, am eu o intrebare. Sau doua:
In cazul in care, peste 3 zile, in viata ta are locul vreunul dintre aceste evenimente, esti pregatit sa-i faci fata?  Dar daca apar mai multe odata? Ca, de… stii cum se spune: “un lucru bun nu vine niciodata singur!”. Sau era: “un necaz nu vine niciodata singur?”

Care sunt momentele frumoase din viata unui om (si a ta, bine’nteles)?
Sa enumeram cateva intr-o ordine aleatorie:
La 1. Scrie raspunsul la intrebarea “Care este cel mai frumos lucru care ar putea sa ti se intample?”

1.
2. intrarea la facultate.
3. Cumpararea primei masini.
4. Cumparea unei locuinte.
5. Casatoria.
6. Nasterea unui copil.
7. Intrarea copilului la facultate.
8. Pensionarea.
Mai scrie si tu cateva. Ca doar lucram in echipa.
9.
10...
 
Cand ti se va intampla vreunul dintre aceste momente, ti-ar placea sa ai banii necesari sa-i faci fata? Cu siguranta.
Asigurarea iti ofera acesti bani.

Scriem si cateva momente grele?
Haide, prima data scrie-l tu pe cel care ti-a venit in minte la intrebarea “Care este cel mai rau lucru care ar putea sa ti se intample?”.

1.
2. Accident rutier. (Observi ca m-am referit doar la unul. Altfel risti sa devii profesionist.)
3. Explodeaza centrala termica si „Pa, Pa casuta!”
4. Ia foc casa.
5. Iti fura vreunul masina. De fapt, doar o ia la un drive-test prelungit. Pana il gaseste politia.
6. Un deces in familie.
7. Boala grava.
8. Invaliditate.
Mai departe, cum spuneam, munca in echipa.
9.
10...

Dar daca ti se intampla vreunul dintre aceste momente, iar anterior aparitiei evenimentului neplacut, ai incheiat o asigurare pentru acoperirea risucului respectiv, iti place sa te despagubeasca / ajute asiguratorul cu banii necesari pentru a trece mai usor peste pierderile suferite? Ba bine ca nu!
Si asta iti ofera o asigurare.

Pe scurt, asiguratorul, contra unei prime de asigurare, iti preia riscul aparitiei evenimentelor si te despagubeste dupa ce acestea apar. Si unele, apar cu siguranta.

Mai suna a teapa asigurarea? Pui deoparte bani albi pentru zile negre, sau pentru zile albe. Avantajul e ca pui mai putini decat primesti de la asigurator.
Ce si cum, voi trata in articolele urmatoare, pentru fiecare tip de asigurare in parte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu